erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Jozef

bouwkundig element
ID
32854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32854

Juridische gevolgen

Beschrijving

Recente zaalkerk, gebouwd in 1937-1938 naar ontwerp van architect J. Bosschaert (Wervik) met als kader de naoorlogse stadsuitleg ten westen van de Kruisekestraat, namelijk de sociale woonwijken "Oud Park" en "Nieuw Park" respectievelijk daterend uit de jaren 1920 en 1930.

Omringende parking; vier statiekapelletjes in verband met belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Sint-Jozef en een Lourdesgrot.

Interbellumkerk: traditionele plattegrond, streekeigen bouwmaterialen, herkenbare vormgeving niettemin met aandacht voor functionaliteit en introductie van "nieuwe" technieken.

De plattegrond beschrijft een schip van zes traveeën met een koor van een halve, smalle rechte travee aansluitend bij een vijfzijdige apsis; een aanleunende vierkante noordwestelijke toren met halfrond traptorentje in de oksel met de noordelijke kerkgevel; een sacristie ten zuiden van het koor.

Baksteenbouw; met schijnvoegen gecementeerde plinten. Zadeldaken bedekt met mechanische pannen.

Westelijke puntgevel met portaaltje en breed drielicht. Overige gevels: ritmerende, versneden steunberen waartussen rechthoekige vensters onder meer uitgewerkt tot registers. Toren met naar boven toe verjongende steunberen en gekoppelde rechthoekige galmgaten onder het tentdak.

Interieur: bakstenen spitstongewelf met betonnen spanten in de vorm van een krukgebint.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Jozef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.