Rozenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rozenhof

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen), rondom een gebetonneerd erf met geasfalteerde westelijke oprit afgezet met populieren. Voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, mogelijk kern uit de tweede helft van de 18e eeuw, echter nieuw boerenhuis; recente varkensstallen ten zuiden en ten oosten. Rest van boomgaard ten noordwesten.

Ten westen, poortgebouw onder steil zadeldak (nok loodrecht op het huis). Brede korfboogpoort onder druiplijst; natuurstenen schamppalen en dito sluitsteen met jaartal 1(?)24. Haaks op linker zijgevel, hoeksteunbeer met muurvlechtingen. Rechts van doorgang, witgekalkt rechthoekig beeldnisje onder korfbogig druiplijstje op sokkel. Vlak overzolderde doorgang. Rechthoekige poortopening aan erfzijde.

Rechts bij het poortgebouw aanleunende, L-vormige stalvleugel onder zadeldak met wolfseind.

Ten oosten, deels ingebouwde schuur; erfgevel geritmeerd door lisenen. Rechter zijgevel: muurvlechtingen, asemgaten, uilengat en steunberen. Deels behouden schaargebint, rustend op bakstenen consoles.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine