Ter Walle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ter Walle

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Walle" naar het "Goed ten Walle", achterleen van de heerlijkheid Wervik; aangeduid op Ferrariskaart (1770- 1778).

Aan de Leie gelegen hoeve, thans met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf; afgezonderd nutsgebouwtje en tabaksast ten zuiden, bakhuis met stal ten westen.

Ten zuidwesten van het erf, dubbelhuis van twee bouwl. Recentere muuropeningen op de begane grond. Deur met art-deco-getinte beglazing. Beraapte achtergevel. R., aanleunende lage stalvleugel en wagenhuis.

Ten noordwesten, stalvleugel met wagenhuis; binnenin, troggewelven tussen I-balken. Ten zuidoosten, dubbele dwarsschuur met onder meer aardappelkelder en wagenhuis. Oudere muurpartijen in achtergevel. Centrale, driehoekige steunbeer tegen zijpuntgevels.

Ten noorden, recente loods.

• ROELANDT J., De heerlijkheid Wervik (De Leiegouw, V, 1963, p. 177-207).

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine