Boom- en rozenkwekerij Louis Lens

Beschrijving

In siertuin, met ijzeren toegangshek tussen twee bakstenen pijlers, gelegen dubbelhuis, zetel van de boomkwekerij en internationaal befaamde rozenkwekerij Louis Lens, gesticht in 1870. In 1891 aankoop van een ter plekke gelegen hoeve (zie Poppkaart) die naar verluidt in 1905 "gerenoveerd" (zie nog bestaande kelders) werd tot het huidige gebouw. Bedrijf in 1907 uitgebreid met de gronden van de ten zuidwesten gelegen zogenaamde "Biscopshoef".

In 1908 start van de rozenkwekerij, die voornamelijk onder Louis Lens junior internationale bekendheid verwierf in de tweede helft van de 20ste eeuw. Bedrijf sinds 1991 overgebracht naar Oudenburg.

Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met dakvensters met flankerende voluten en driehoekig fronton. Bakstenen lijstgevel met licht uitspringende uiterste travee, afsluitende panelenfries met opschrift "LOUIS LENS" en houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Gebruik van arduin voor de plint, banden, lekdrempels, consoles, sluitstenen, puilijst en deuromlijsting.

Steekboogvensters onder deels omlopende waterlijst met sluitsteen, lekdrempels op gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting met neuten onder bekronend tegelpaneel.

Neoclassicistisch interieur met onder meer 1909 gedateerd stucplafond in de voorplaats. Veranda met landschapsschilderingen van 1914, onder meer "Vierwoudstedenmeer", naar verluidt van J.B. Walgrave en deuren met geëtst glas (florale motieven). Omringende bedrijfsgebouwen gesloopt in 1994-1995.

• Gegevens bezorgd door de eigenaar.

Auteurs: Steyaert, Rita