Herenhoeve Slaapt in 't stro

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige herenhoeve en legendarische spookhoeve Slaapt in 't stro of "hoeve van de Schelleman" naar vroegere bewoners met deels bewaarde omgrachting, in 1734 (zie gevelsteen) door baron de Ruysschen, graaf van Elissem, opgericht ter plaatse van de vroegere zogenaamd "Boevekerkehoeve"; de in 1887 verdwenen inkompoort in classicistische stijl droeg het jaartal 1732 en het familiewapen van de bouwheer, sinds 1956 tot na de fusie gemeentewapen. De monumentale schuur ten zuidwesten van de stal werd circa 1938 gesloopt.

Volgens een vrije interpretatie sterk aangepast woonstalhuis met volledig vernieuwde stal van vijf traveeën in een een met gras begroeide tuin. Verankerd, bakstenen woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met gebruik van zandsteen voor de grotendeels vernieuwde plint, hoekstenen, omlijstingen, dorpels en steigergaten. Ingangstravee gemarkeerd door lisenen eindigend met siermotief en hoger opgaand met nieuw dakvenster, korfboogdeur in zandstenen omlijsting met imposten en sluitsteen onder rechthoekig bovenlicht met bekronende jaarsteen. Zijtuitgevel op schouderstukken met muurvlechtingen, opkamer- en keldervenster en recente erker. Noordelijke achtergevel met grotendeels behouden omlijstingen van de oostelijke opkamervensters.

Auteurs: Steyaert, Rita