Zusterklooster en eclectisch schoolgebouw

Beschrijving

Voormalig zusterklooster, sinds 1878 hier gevestigd en toen ondergebracht in de gewezen woning van de deken van het kapittel. Rechts  ervan, doorsteek - in de volksmond het "Nunnestraatje" - naar de Rijselstraat.

Klooster in 1978 door de zusters verlaten: achterliggende school onder meer met vleugel aan de Rijselstraat, sinds 1970 gefusioneerd met de voormalige Broederschool tot de Vrije basis- en kleuterschool.

Klooster: Dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel; lichte neorococo inslag merkbaar in de uitwerking van de getoogde muuropeningen, zie bakstenen vlakke vensteromlijstingen met gebogen druiplijstje van simili- en/of Euvillesteen, en geprofileerde dito deuromlijsting met sluitsteen; voorts ook centrale dakkapel met vleugelstukken en gebogen fronton. Aflijnend baksteenfries. Gecementeerde rechter zijpuntgevel.

Eclectisch schoolgebouw in L-vorm met hoofdvleugel uitziend op de Rijselstraat en haakse speelplaatsvleugel; twee bouwlagen; baksteenbouw. Hoofdvleugel van zeven traveeën onder schilddak (nok parallel aan de Rijselstraat, mechanische pannen). Pilastergevel met middenrisaliet uitlopend op puntgevel voorzien van ovale oculus in de top. Uitgewerkte borstwering met baksteenfriezen. Aflijnende tandlijst met dropmotief. Onder meer typerende grote, rechthoekige klasramen. Soortgelijke pilastergevel aan speelplaatszijde. Met schijnvoegen gecementeerde zijpuntgevels.

Haakse vleugel onder zadeldak (mechanische pannen) met aansluitende pilastergevel uitziend op de speelplaats, hier echter gekoppelde vensters.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine