Molenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Molenhof" of "Ferme du moulin" naar de hier voor de Eerste Wereldoorlog gesitueerde houten windmolen of de "abdijmolen".

Na de Eerste Wereldoorlog, wederopbouw van hoeve in plaats van molenaarswoning in de typische bouwtrant van de hoeve-eigendommen van het Koninklijk Gesticht van Mesen gekenmerkt door geaccentueerde streekeigen bouwelementen, zie inleiding; teruggaand op de regionale hoevebouw.

Langgestrekte hoeve volgens ordonnantie boerenhuis met haakse opkamer + stal + schuur, gedateerd 1922 door middel van muurankers in rechter zijgevel van opkamer. Baksteenbouw; onderbroken zadeldak onder meer met aandak en klimmende dakkapellen en -vensters; zijtuitgevels; steunberen; verdiepte houten kruiskozijnen. Identieke hoeve zogenaamd "De twaalf bunders".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine