Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Deels vrijstaand hoekhuis bij de Korte Mooiestraat, met laag ommuurde voortuin. Eclectische burgerwoning naar ontwerp van architect A. Knein (Elsene), uit het begin van de jaren 1920.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op geblokte arduinen plint; lelieankers. Linker risaliet uitlopend op witte gecementeerde trapgevel met topstuk; erker bekroond met geajoureerde borstwering en arcade op zuiltjes. Twee rechtse traveeën afgelijnd met bakstenen korfboogfries, tandlijst en uitgelengde consoles. Rechthoekige muuropeningen onder houten late), verdiept in rond-, korf- of tudorboogomlijsting. Bakstenen deurluifel onder leien lessenaarsdakje. Twee dakkapellen. Vrijstaande zijgevels: trapgevel links en klokgevel met rolwerk rechts. Lage linker vleugel in aansluitende bouwtrant.

• >Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6174.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine