Hoeve Leeuwenburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Leeuwenburg

Beschrijving

Zogenaamd "Leeuwenburg", volgens bewoners. Hoeve naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) uit het begin van de jaren 1920; naar verluidt stond de vooroorlogse hoeve niet op dezelfde plaats. Hoeven met analoge kenmerken van vermeld architect onder meer te Boezinge (Hoeve Parkhove) en Elverdinge (Hoeve Populierenhof en Hoeve De Manoir).

Grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels begraasd erf; boerenhuis en nutsgebouw respectievelijk ten zuidwesten en noordoosten; aanplantingen: omringend wetland afgezet met populieren; materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen bedaking; houten lateien boven rechthoekige muuropeningen licht verdiept in getoogde en rondboogomlijstingen; bakstenen afzaten; luiken; streekeigen bouwelementen: steunberen, onder meer overhoeks, tegen zijgevels van nutsgebouwen; indeling: onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën; stalvleugel oorspronkelijk bestaande uit paardenstal, voederhok, dorsvloer, bakhuis en voederkeuken, wagenhuis, aardappelkelder en tas.

Anderzijds vrij geïnterpreteerde elementen zoals overstekend, wisselend dakenspel, op houten modillons, onder meer geknikt schilddak bij boerenhuis; voorts zadeldaken, onderbroken door klimmende dakvensters en luifels. Ten westen, recente loods.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3914.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine