• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve volgens de bewoners heropgebouwd in 1922-1923; vooroorlogse hofstede stond echter dieper in, zie resten van omwalling. Teruggaand op de regionale hoevebouw te zien aan:

opstelling: oorspronkelijk losse, heden ten gevolge aanbouwen deels aaneengesloten, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een begrint erf; gietijzeren toegangshek; centraal hondenhok; boerenhuis (nok loodrecht op de straat), stal en dwarsschuur respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten oosten;

materialen: verankerde, donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken, geknikt bij boerenhuis, overstekend op houten modillons, met dakvensters, klimmende dakkapellen en luifel boven rondbogige schuurpoort; bakstenen onderdorpels; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken in stal;

streekeigen bouwelementen: ronde asemgaten; steunbeer tussen korfbogige wagenhuispoorten; venster- en deurconstructies met houten latei, boogveld en luiken; gecementeerde zijgevels met aandaken bij het boerenhuis;

indeling: boerenhuis van vijf traveeën; stal met tweeledig wagenhuis; schuur met stal en privaat. Recente Onze-Lieve-Vrouwekapel aan erftoegang.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine