Bejaardentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bejaardentehuis

Beschrijving

Voormalig bejaardentehuis, thans centrum voor jeugdtoerisme, op driehoekig perceel gevormd door kruising van Roodkruis- en Poperingestraat. Geel bakstenen gebouwencomplex: hoofdgebouw met kapel en U-vormige achterbouw rondom koer, naar ontwerp van architect O. Moerman (Poperinge) uit het begin van jaren 1920. Hoofdtoegang met gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in eclectische neogotische stijl, zie onder meer trapgevel van risaliet en gekoppelde kloosterkozijnen opgenomen in Brugse travee. Tegen rechter zijgevel: lagere kapel onder afgewolfd zadeldak (leien, nok parallel aan het huis); rondboogvensters met grote roedeverdeling.

Thans deels hoger opgetrokken en aangepaste achterbouw, eertijds refter, ziekenzaal, slaapzalen enzomeer.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4070.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine