Gemeenteschool en vroegere onderwijzerswoning

Beschrijving

Gemeenteschool en vroegere onderwijzerswoning naar ontwerp van architect O. Moerman (Poperinge) van circa 1922. Opstelling van gele bakstenen gebouwen aan weerszijden van de geplaveide speelplaats; hoge bakstenen omheiningsmuur met casementen lisenen, korfboog- en rondboogdeurtje. Prefab-klasgebouw aan straat.

Zichtbepalend dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen): geprofileerde schoorstenen; geblokte arduinen sokkel. Uitvoering licht afwijkend van het oorspronkelijk ontwerp dat een centrale dakkapel met tuitgevel, alsook een toegangspoortje onder luifel op schoorstukken voorzag. Omlopend, overhoeks baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen; vensters, onder meer opgenomen in Brugse travee; arduinen kruis- en kloosterkozijnen op de bovenverdieping. Schouderboogdeur met verdeeld bovenlicht onder korfbogige ontlastingsboog. Drie traveeën tellende zijgevels, aan Kemmelstraat met Brugse travee.

"Traditionele" klasvleugel van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen. Vernieuwde ramen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4068.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine