Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve met datering 1925 door middel van donkere pannen in het staldak. Teruggaand op de regionale hoevebouw.

Opstelling: lage bestanddelen gesloten gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met ijzeren toegangspoort ten oosten; boerenhuis (nok loodrecht op de straat), stalvleugel, schuur en wagenhuis respectievelijk ten noorden, westen, zuiden en oosten.

Aanplantingen: moestuin met cementen muurtje, ten noorden.

Materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende randen op houten modillons, onderbroken door dakvenster bij het boerenhuis; bakstenen onderdorpels en strekken onder meer witbeschilderd bij nutsgebouwen, voor de getoogde muuropeningen; "traditioneel" houtwerk onder meer luiken, schuiframen, doorlopende houten latei boven de drie wagenhuispoorten; ijzeren I-balk boven de schuurpoort.

Indeling: langgestrekt boerenhuis met oorspronkelijk vijf, thans vier traveeën + twee opkamertraveeën + een vermoedelijk later bijgebouwde paardenstal, zie bouwnaad; schuur met stal; drieledig wagenhuis met aardappelkelder links. Ten noorden, recente lage varkensstallen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine