Gemeenteschool en directeurswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool voor jongens met directeurswoning naar ontwerp van architect F. Tilley (Elsene) van 1923.

Zie identiek ontwerp. Op het moment van inventarisatie brandweerkazerne met pompierswoning, zie opschrift op arduinen puilijst. Laag ommuurd siertuintje voor het huis.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kort overstekend schilddak (mechanische pannen); halfrond dakvenstertje met schoudergevel voorzien van muurvlechtingen. Rode baksteenbouw; gele baksteen voor banden, ruitvormige spiegels en puilijstje. Wapenschild boven de deur. Verdiepte muuropeningen.

Tegen linker zijgevel 'brandweerkazerne'. Diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Aansluitende bouwtrant.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13279.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine