Historische hoeve Locrehof

Beschrijving

Zogenaamd "Locrehof" zie geschilderd opschrift in casement. Historische hoeve reeds in 1200 vermeld als "villa" van de heren van Loker; omwalde hoeve in 1582 verwoest door de Spanjaarden, nadien iets verder heropgebouwd zie Ferraris- (1770-1778) en Poppkaart (19de eeuw). Tijdens de Eerste Wereldoorlog, artilleriepost van de Duitse troepen en volledig vernield. Naar verluidt herbouwd in 1921, ter vervanging van dieper in gelegen vooroorlogse hoeve. Wederopbouw naar de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen in U-vorm rondom een verhard erf met ten zuiden oprit; boerenhuis ten zuiden; stalvleugels respectievelijk ten westen en ten oosten; ten zuiden, aan Dikkebusstraatzijde, in onbruik zijnde voetgangershek tussen gietijzeren en bakstenen pijlers; aanplantingen: voor het boerenhuis, grasplein aan westzijde afgezet met doornhaag; drenkplaats ten oosten; materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons; streks metselverband voor horizontale banden en ontlastingsboogjes boven de rechthoekige muuropeningen; "traditioneel" houtwerk; streekeigen bouwelementen: puntgevel met geschilderde hoevebenaming in de geveltop; indeling: onderkelderd boerenhuis van tien traveeën - afwisselend smal en breed- en anderhalve bouwlaag. Recente betonnen loodsen ten noorden en ten zuiden.

• DEMEULEMEESTER J., De vroegste geschiedenis van Diksmuide, in Den Dyzere, jg. 3, nr. 1, 1984.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine