Tehuis Stichting Godtschalck

Beschrijving

Zogenaamd "Stichting Godtschalck", zie opschrift van arduinen casementen boven de ingang. In 1872 gesticht als tehuis voor zieke ouderlingen; in 1896 omgebouwd tot weeshuis "St.-Antonius" Heden instelling voor jeugdzorg. Ten oosten van en iets dichter bij de dorspkom heropgebouwd in 1927 naar ontwerp van architect De Saegher (Poperinge). Voorliggend siertuintje afgezet met laag bakstenen muurtje. Ten oosten, geplaveide speelplaats.

Groot complex bestaande uit vier vleugels in gesloten vorm opgesteld rondom een binnenplaats met kapel. Twee bouwlagen onder zadeldaken (leien); klimmende dakkapellen. Rode baksteenbouw; arduin voor plint (bossage), puilijst en onderdorpels van de getoogde vensteropeningen. Neogotische wederopbouwtrant zie onder meer midden-, deur-, en zijrisaliet uitlopend op trapgevels; Heilige Antonius met kind op sokkel onder baldakijn, waarboven wapenschild in het middenrisaliet; aflijnende bakstenen tandlijst en overhoekse muizentand; geprofileerde schoorstenen. Rechthoekige vensters onder witgeschilderde betonnen lateien, onder meer verdiept in rondboognissen.

Achter- en zijgevels in analoge, doch vereenvoudigde bouwtrant. Byzantijns getinte kapel zie centrale aanleg met apsidiale nissen en koepelvormige overwelving. Rode baksteenbouw onder tentdaken (leien). Rondbogige muuropeningen. Bepleisterd en witgeschilderd interieur.

• DE BEVERE R., Welkom te Loker, in De boekeboom, VI, 1962, p. 66-72.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In het voorliggende siertuintje staat een 'Ierse muur', eerder spontaan aangelegd in 1998 door arbeiders die meehielpen met de bouw van de Ierse vredestoren in Mesen. Met deze muur wilden ze herinneren aan de deelname van de Ieren en meer specifiek William Redmond aan de Eerste Wereldoorlog. Ze gebruikten hierbij de stenen die afkomstig waren van een hospitaal (St. Mary's Hospital in Mullingar), die in Ierland afgebroken was voor de bouw van de toren.

• DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.