Kasteeldomein de la Douve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Château de la Douve

Zogenaamd "Château de la Douve" volgens bewoners. Kasteel met conciërge- en hovenierswoning.

Omringend beboomd park, ten westen en ten zuidwesten begrensd door de Douve, welke aldaar de grens vormt met Frankrijk. Ten noordwesten, kleine boomgaard; ten oosten, voormalige moestuin. Ten westen, wetland. Ten zuidoosten, begrinte oprit aan straatzijde gemarkeerd door middel van vierkante arduinen hekpijlers bekroond met dito eikelornament.

Kasteel naar ontwerp van architect K. Laloo (Izegem), gedateerd 1922 door middel van gevelsteen in de geveltop; naar verluidt ter vervanging van een kasteeltje van 1850.

Dubbelhuis van zeven traveeën + hoektoren rechts en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van oeils-de-boeuf. Verankerde gele baksteenbouw. Gebruik van arduin voor onder meer de sokkel, muurbanden, aanzet- en sluitstenen. Getoogde getraliede kelderopeningen. Eclectische bouwtrant met neo-Vlaamserenaissance-inslag: deur- en middenrisaliet van drie traveeën met arduinen portiek, waarboven terras, afgelijnd door middel van balustrade, uitlopend op schoudergevel met jaarsteen in de geveltop; veelzijdig hoektorentje ter hoogte van de bedaking verklimmend via trompen in vierzijdig belvedère onder bol tentdak met dakruiter. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen lateien op imposten; getoogde ontlastingsbogen.

Vereenvoudigde achtergevel (noordoostgevel). Middenrisaliet van twee traveeën, gemarkeerde schoorsteentravee; zijdelings geflankeerd door twee steektrappen met arduinen leuningen.

Ten oosten, conciërgewoning (nummer 44) met koetshuis en achterliggend stalgebouwtje. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Eenvoudige bouwtrant.

Ten noordwesten, voormalige hovenierswoning (nummer 48).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13006.