Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen op de hoek bij de Koudekotstraat, van waaraf mooi perspectief op de heuvels. Naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) uit het begin van de jaren 1920.

Grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw zie opstelling: losse, lage bestanddelen in U-vorm rondom een geasfalteerd erf, met toegangshek ten zuiden; boerenhuis (nok evenwijdig aan straat), stal en dwarsschuur, respectievelijk ten zuidoosten, ten westen en ten oosten; aanplantingen: gras- en moestuin voor het boerenhuis; ten zuiden, drenkplaats; materialen: verankerde rode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken overstekend op houten modillons; luiken; ijzeren I-balk boven wagenhuispoort; witgekalkte bakstenen gewelven in stal; streekeigen bouwelementen: twee opkamertraveeën uitlopend op trapgevel; houten muurkapelletje; zijpuntgevels van nutsgebouw, met getrapte belijning; indeling: boerenhuis (straatgevel) van twee opkamertraveeën links + vijf traveeën; dwarsschuur met wagenhuis. Recente koestal en loods, respectievelijk ten noorden en westen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3885.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De stal en dwarsschuur met wagenhuis, respectievelijk ten westen en oosten van het erf, werden gesloopt en vervangen door nieuwe constructies, zoals zichtbaar op luchtfoto's van 2018.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2018 (zomer), Hillestraat 8, Heuvelland [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 29 april 2021).

Auteurs: Vanneste, Pol