Hoeve Busschaertlinde

Beschrijving

Zogenaamd "Busschaertlinde" volgens bewoners. Grote hoeve heropgebouwd in het begin van de jaren 1920 zie onder meer jaarsteen 1925 van Mariakapelletje.

Grosso modo teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie:

opstelling: lage bestanddelen semigesloten opgesteld rondom een deels geplaveid, deels geasfalteerd erf met grasperkjes en twee gietijzeren toegangshekken onder meer tussen bakstenen pijlers met topstuk en steunberen; boerenhuis (nok loodrecht op de straat) ten noorden; ten westen, haaks tegen het boerenhuis aanleunende stalvleugel (nok parallel aan de straat); stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten; kippenhok, ten zuiden; ten noorden, kapelletje aan de straat; ten oosten, tabaksast uit de jaren 1930-1940;

aanplantingen: ten westen, aan straatzijde, beboomd siertuintje afgezet met laag bakstenen muurtje; moestuin met achterliggende boomgaard, ten noordoosten; drenkplaats, ten zuiden;

materialen: verankerde donkerrode baksteen; gecementeerde plint; pannen (blauwe mechanische), licht gebogen zadeldaken met overstekende dakranden; bakstenen onderdorpels; gele baksteen voor strekken van rechthoekige, getoogde, en rondbogige muuropeningen en van korfboogpoorten, en aflijnende rondboogfriezen; wit- en roodgeschilderde gecementeerde lateien in het stalgedeelte; ijzeren I-balk boven rechthoekige schuur- en wagenhuispoorten; gietijzeren zuiltjes ter ondersteuning van het afdak bij de stalvleugel; kozijndeur in het kapelletje;

streekeigen bouwelementen: dakruiter op boerenhuis; windborden; steunberen; asemgaten in schuurvleugel; radvormige uilengaten en blinde oculi in zijgeveltoppen;

indeling: boerenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen; rechts ervan, lage paardenstal van vijf traveeën met aanleunende serre; onderkelderde stalvleugel met keuken, bak-, melkhuis en privaat; stalvleugel met drieledig wagenhuis rechts; dwarsschuur met aardappelkelder.

Vernieuwde gevelparementen voor boerenhuis en kapelletje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine