Oorlogsgedenkteken Franse 32ste divisie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Frans oorlogsmonument

Beschrijving

Gelegen op een hoogte langs de Kriekstraat, op ongeveer 500 meter ten zuidwesten van Godezonne Farm Cemetery, op ongeveer 1300 meter ten westen van de Vierstraat en op circa 1700 meter ten noorden van de kerk van Kemmel.

Historische achtergrond

De 32ste Franse divisie raakte eind oktober – begin november 1914 betrokken bij hevige gevechten in de omgeving van Wijtschate en Sint-Elooi, met zware verliezen voor de divisie tot gevolg. De divisie bleef tot 8 januari 1915 in de sector tussen Sint-Elooi en de Vierstraat. Ze werd toen afgelost door de Britse 27ste infanteriedivisie en vertrok richting Frankrijk.

Na drie jaar front in Frankrijk arriveerde de 32ste divisie eind april 1918 opnieuw in de streek. Na de Slag bij de Kemmelberg werd de divisie tussen 4 en 16 mei 1918 ingezet ter verdediging van de 'Cheapside Line', een verdedigingsstelling ten noorden en noordoosten van Kemmel, die voor een deel de Kriekstraat volgde. In mei 1918 werd heel zwaar gevochten omwille van een strategische hoogte langs deze linie, die door de Fransen werd aangeduid met 'Piton 44'. Deze hoogte wisselde tijdens de gevechten herhaaldelijk van bezetter. De 32ste Franse divisie zou hierbij maar liefst 64 officieren en 2459 manschappen verloren hebben, met daarnaast nog eens 474 zieken, die geëvacueerd moesten worden wegens een besmettelijke griepvirus.

Het 3de bataljon van de 143ste 'Régiment d'Infanterie' nam het initiatief om een gedenkteken op te richten op de zogenaamde 'Piton 44'. Het gedenkteken werd ontworpen door de Ieperse architect August Taurel en werd opgetrokken door de Brusselse firma Verbeyst. Het werd ingehuldigd op 8 september 1919. De druiventros staat symbool voor de wijnstreek van Perpignan, de plaats van oorsprong van de 32ste divisie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwijderden de Duitsers de smeedijzeren ketting tussen de hoekpalen en de bronzen gedenkplaat, waarna het gedenkteken in verval geraakte. Op initiatief van de Ieperse oorlogsdeskundige A. Caenepeel werd een 'Amicale de la 32me Division' opgericht, die het gedenkteken liet restaureren, zodat het opnieuw ingehuldigd kon worden op 15 juli 1963. Er werd tevens een nieuwe bronzen gedenkplaat aangebracht, die ook de inzet van de 32ste divisie in 1940 tussen Charleroi en Duinkerken vermeldde.

Beschrijving

Op het rechthoekige betonnen platform, afgezet met vier betonnen paaltjes met piramidale vorm, staat een zware meerdelige sokkel met bovenop een kleine obelisk. Volledig uitgevoerd in wit cement.

Op de voorkant van de obelisk een reliëf met druiventros aan een stok, uitgevoerd in wit marmer. Op de voorkant van de sokkel is een rechthoekige bronzen plaat bevestigd met hierop "Aux morts de la 32e division française, Wyschaete (sic) Kemmel 1914 1918, du canal de Charleroi à Dunkerque 1940".

H. 442 cm x Br. 363 cm x D. 563 cm

Uitvoering: Auguste Taurel et Fils, architectes, Ypres (gesigneerd); Verbeyst Fondeur, Bruxelles (gesigneerd)

• BOSTYN, Fr. 2005: Ici on ne passe pas: De Franse 32. Divisie en haar Gedenkteken te Kemmel, Dossier Oorlog en Vrede in de Westhoek, onuitgegeven document.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Het oorlogsgedenkteken voor de Franse 32ste divisie raakte in 2017 volledig vernield door een blikseminslag en werd in 2018 gereconstrueerd in beton.

• CMW 2018: Door bliksem vernield monument hersteld, Het laatste nieuws, 12/4/2018.