Kasteel Rozenhouthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Rozenhouthof

Beschrijving

Meermaals aangepast en verbouwd 19de-eeuws kasteeltje in neoclassicistische stijl, gelegen op een omhaagd domein aan de zuidzijde van de straat met bijgebouwen ten oosten en ten westen, oostelijke toegang afgesloten door pijlers met bolornamenten. Hoofdgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder leien afgewolfde bedaking (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat).

Bepleisterde en roze beschilderde lijstgevels met verkleinende ordonnantie en klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, blind fries en kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters aan straatzijde voorzien van persiennes. Zuidelijke tuingevel met verdiepte panelen op borstwering, licht ingangsrisaliet gemarkeerd door geblokte lisenen en breed driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige deur en dito bekronend balkonvenster in hardstenen omlijsting met geprofileerde waterlijst. Verspringende noordelijke straatgevel met aanbouwsel van drie traveeën.

Ten oosten aansluitend hek tussen pilasters met spiegels en topvazen.

Voorts bakstenen dienstgebouw met vakwerk onder overkragend zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met sierlijke houten windveren en schoorstukken. Rechthoekige muuropeningen.

Ten westen aansluitende dienstgebouwen gesloopt en vervangen door twee paviljoentjes, werken in uitvoering in 1995.

Auteurs: Steyaert, Rita