Franse ossuaire met obelisk

Beschrijving

De ‘ossuaire’ - in feite zou het gaan om vier massagraven - is gelegen tegen de westelijke flank van de Kemmelberg. Deze ligging houdt verband met de Slag om de Kemmelberg (voorjaar 1918), waarin vooral Franse troepen het moesten ontgelden en talrijke Franse lijken op het slagveld op en rond de heuvel achtergebleven waren. De Franse doden werden van de velden gehaald om in massagraven hun laatste rustplaats te krijgen. Deze massagraven werden later aangevuld met stoffelijke resten van Franse militairen uit andere slagvelden in Vlaanderen, die niet naar Frankrijk werden gerepatrieerd. Nu zouden er 5.294 militairen begraven liggen, waarvan er slechts 57 geïdentificeerd konden worden. Hun namen staan vermeld op de obelisk, centraal op de begraafplaats.

Kenmerken

Begraafplaats aangelegd op de helling van de Kemmelberg in een driehoekig park, omheind met een bakstenen muur met witte dekstenen. Het terrein is aangelegd in verschillende niveaus. Het tweeledige ijzeren toegangshekken wordt geflankeerd door twee lage witte zuilen, met koperen platen. Bij de toegang staat een betonnen kastje met register en bezoekersboek, evenals een informatiebord.

Centraal staat een obelisk geflankeerd door de Franse en Belgische vlag. De obelisk is opgetrokken uit witte natuursteen, met meervoudig geprofileerde sokkel en op de top een bronzen (Gallische) haan. Drie trapeziumvormige marmeren tekstplaten zijn ingewerkt in de wand van de piramide. Een vierde tekstplaat uit polyester hangt tegen de voorzijde. Voor de obelisk staan op de grond kleine gedenkplaten schuin opgesteld.

De tuin is geometrisch opgebouwd ten aanzien van het geplaveide middenpad en de centrale obelisk met twee treurwilgen, twee sparren en twee perken bedekt met dwergmispel, afgewisseld met partijen grijze steenslag. Achter de obelisk is een groenscherm met diverse soorten bomen, struiken en hagen aangelegd.

• CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • S.N. 2006: De Slag om de Kemmelberg april – september 1918. Wandeltocht tussen Kemmel en Loker in het spoor van Franse soldaten, met waar gebeurde persoonlijke verhalen in een vernietigende oorlog”, Verhalen voor onderweg, gemeentebestuur Heuvelland.
  • VERBEKE R. 1998: De Franse gedenktekens op de Kemmelberg, Gidsenkroniek Westland, 4.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002405, Franse begraafplaatsen.