Hoeve Grootwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Grootwinning

Beschrijving

Voormalige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een volledig omgracht complex met losstaande bestanddelen, idem in de Atlas van de Buurtwegen (1844) en aldaar z.g. Ferme Groot Pagthof. Erf niet toegankelijk.

Heden U-vormig complex, waarvan het woonhuis in kern dateert uit de 17de eeuw, confer onder meer de krulankers en de steile dakhelling; de dienstgebouwen dateren uit de eerste en tweede helft van de 19de eeuw.

Ten noordwesten: woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de straatzijde met aandak en vlechtingen. Recent drastisch verbouwde erfzijdegevel. Achtergevel in hergebruikt vakwerk, afkomstig van de voormalige stallingen van het huis nummer 42, confer infra. Linker zijgevel, voorzien van krulankers. Vensters op hardstenen lekdrempels uit de 19de eeuw, op de eerste bouwlaag getoogd, op de tweede met strekse latei. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten noordoosten, dienstgebouw, mogelijk de voormalige stallen, onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten) uit eerste helft van de 19de eeuw, aan de rechterkant recent ingrijpend verbouwd. Oorspronkelijk gebint tegen een muur van betonblokken.

Ertegenover ten zuidwesten, dwarsschuur(?) en aansluitende stallen, onder zadeldak (golfplaten) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Linker zijgevel in vakwerk met bakstenen vullingen. Rechter zijgevel recent ingrijpend aangepast.

Achter het woonhuis: dienstgebouwtje (bakhuis?), onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• DRIESEN W., Ulbeek 1844. Eindrapport bij het project, Bokrijk, 1981, zonder pagina

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk