Trockaertwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Trockaertwinning

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als een L-vormig complex, gelegen vlakbij het kasteel en ten zuidwesten ervan. De hoeve werd in de tweede helft van de 19de eeuw afgebroken en eind 19de eeuw heropgebouwd aan de andere zijde van de dreef, met hergebruik van kalksteen. Het landbouw- en veeteeltbedrijf is door de huidige eigenaar tot een fruitteeltbedrijf omgevormd. De huidige bestanddelen zijn gegroepeerd rondom een gekasseid erf met centrale mestvaalt.

Baksteenbouw met verwerking van hergebruikte kalksteen voor poort-, keldergat- en rechthoekige deuromlijstingen, lekdrempels en trappen; afwerking van hardsteen voor de deurtredes; talrijke recente muuropeningen in onder meer gecementeerde omlijstingen; zadeldaken (Vlaamse pannen); waarschijnlijk hergebruikte S-vormige ankers.

Ten noordoosten, poortvleugel. In het woonhuis opgenomen korfboogpoort met een van de oorspronkelijke hoeve afkomstige, laatclassicistische, geprofileerde kalkstenen omlijsting uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Erfzijde eveneens met korfboogpoort doch met een eenvoudiger afwerking van baksteen; hergebruikte kalksteen onderaan; grotendeels bewaard houtwerk.

Ten noordoosten en ten zuidoosten, onderkelderd L.-vormig woonhuis van vier + drie traveeên en twee bouwlagen Aan erfzijde, twee rechthoekige deuren, waarvan één in een vlakke hergebruikte kalkstenen omlijsting met steektrap. Vernieuwde ramen.

Rechts van de poort, alsook ten noordwesten en zuidoosten, deels aangepaste stallingen van twee bouwlagen; getoogde asemgaten aan de buitenzijde en oculus in de noordoostelijke zijpuntgevel. Interieur met bakstenen troggewelfjes op ijzeren balken. Aan buitenzijde van de noordwestelijke stallingen, aangebouwd dienstgebouwtje en open schob onder doorlopend dakschild. Aan de buitenzijde van de zuidoostelijke stallingen, recente aanbouw met onder meer garages.

Ten zuidwesten, hoge langsschuur; noordwestelijke zijpuntgevel met verankerde korfboogpoort en drie ruitvormige uilengaten; zuidoostelijke zijpuntgevel met korfboogpoort in een verankerde kalkstenen omlijsting en gelijkaardige uilengaten. Aan erfzijde, recente poort en aangebouwde stallingen onder doorlopend dakschild. Tussen de langsschuur en de zuidoostelijke stallingen, later dienstgebouwtje met rechthoekige poort onder ijzeren I-balk.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk