De Kleinwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Kleinwinning

Beschrijving

Op de hoek met de Hamelstraat. Gesloten hoeve in kern uit de 18de eeuw met latere aanpassingen, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een U-vormig complex, open ten noordwesten, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) reeds als gesloten. Oorspronkelijk vakwerk, haast volledig vervangen door baksteenbouw; al dan niet afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen); gekasseid erf met grasveld in plaats van de oorspronkelijke mestvaalt.

Poortvleugel ten noordoosten met rechthoekige poort en aan weerszijden ervan stallen, waarschijnlijk versteend in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Aan de Hamelstraat, ten zuidoosten haaks aansluitend woonhuis in vakwerk van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern daterend uit de 18de eeuw. Volledig versteende zijgevel aan de straatzijde en de noordoostelijke zijgevel. Erfzijdegevel met deels lemen, deels bakstenen vullingen. Zuidwestelijke zijgevel met pannen beschieting. Voor- en begroeide achtergevel met originele ordonnantie; wel vernieuwd houtwerk. Opkamer(s) aan de noordoostzijde.

Ten noordwesten, tegenover het woonhuis, stallen, waarschijnlijk versteend in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw; ten zuidwesten aansluitende doorgang naar de velden.

Ten zuidwesten, tegenover de poortvleugel, dwarsschuur met rechthoekige poort, geflankeerd door stallen, waarschijnlijk eveneens versteend in de loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Linker zijgevel van deze stallen met sporen van vakwerk met bakstenen vullingen. Aan de Hamelstraat, ten zuidwesten van het woonhuis, volledig versteend tweeledig bakhuis onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk