Vierkanthoeve Canadawinning

Beschrijving

Grote vierkanthoeve in baksteenbouw, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met gekasseide oprit, gelegen op de Oeterslovense heuvel. Aan de straatzijde is de perceelsgrens afgebakend met een meidoornhaag.

Bestanddelen rondom een gekasseid erf, met in het midden groenaanplanting op de plaats van de voormalige mestvaalt: stalvleugel met poortgebouw ten zuidoosten, woonhuis ten zuidwesten, stallen ten noordwesten en stallen met aansluitende langsschuur ten noordoosten. Baksteenbouw met hardstenen afwerking.

Opgenomen in de zuidoostvleugel onder zadeldaken (Vlaamse pannen), centraal poortgebouw onder tentdak (kunstleien). Korfboogpoort in een verankerde hardstenen omlijsting met negblokken; schamppalen; erboven, rondboogvenster in een vlakke hardstenen omlijsting, met sluit- en aanzetstenen en lekdrempel op consoles; bewaard houtwerk. Links en rechts aansluitende stallen met asemgaten. Aan erfzijde is de korfboogpoort afgewerkt met baksteen doch hardstenen aanzetstenen en schamppalen; rondbogig bovenvenster zoals aan buitenzijde, in een eenvoudige uitvoering van baksteen; doorgang onder troggewelfjes op I-balken.

Ten zuidwesten, vernieuwd woonhuis. Ten noordwesten, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met rechts doorgang naar de velden. Ten noordoosten, tegenover het woonhuis, stallen en rechts aansluitende langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarachter een aangebouwde bakstenen schob onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel van de langsschuur met korfboogpoort naar het patroon van deze van het poortgebouw en drie uilengaten in de geveltop. In alle dienstgebouwen: rechthoekige deuren in vlakke hardstenen omlijstingen, een paar bakstenen korfboogpoorten, kleine halfronde vensters en een paar getoogde vensters.

• MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 97, tekening.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk