Boerenburgerhuis Winning Romsée

Beschrijving

Genaamd naar de bouwheren van het boerenburgerhuis. Gesloten hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een U-vormige bebouwing, die in de eerste helft van de 19de eeuw tot een semi-gesloten complex evolueerde confer Atlas van de Buurtwegen (1844). De voormalige schuur, heden het oudste gedeelte, dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De overige gebouwen stammen uit de tweede helft van de 19de eeuw. In mei 1944 werd een deel van de dienstgebouwen in brand gestoken.

Bestanddelen gegroepeerd rondom een gekasseid erf: boerenburgerhuis ten westen, poort en stallen ten noorden, stallen en haakse voormalige dwarsschuur ten oosten en dwarsschuur ten zuiden. Grote hoogstamboomgaard ten zuiden en ten westen van de hoeve.

Ten noorden, poortvleugel met rechthoekige poort, waarvan links versteende stallen, oorspronkelijk in vakwerk, en rechts dito dienstgebouw, het geheel onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen, waarvan deuren in hergebruikte hardstenen omlijsting.

Ten westen, boerenburgerhuis met voortuin afgesloten door een sierlijk hek op een muurtje. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlaag onder schilddak (kunstleien) met twee dakkapellen, daterend van 1872 confer inscriptie: R[omsée]:1872:R[enaerts] op de deursluitsteen. Gebouw van ter plaatse gemaakte baksteen; decoratie van gesinterde baksteen en hardsteen. Gevelindeling bepaald door hoeklisenen en middenrisaliet verbonden door een rondboogfries en overhoekse muizentandfries. Licht verhoogde begane grond op bakstenen sokkel afgelijnd met hardsteen; getraliede keldergaten. Getoogde vensters en deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met oren en sluitsteen; bewaard houtwerk. Vleugeldeur met trap en oorspronkelijke bel. Rechter zijgevel met gelijkaardige afwerking, de linker zijgevel, aan de erfzijde, met enkelhuisopstand en zonder middenrisaliet; getoogde deur met trap in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten in de linkse travee. Aanbouwsel tegen de achtergevel.

Ten oosten, stallen onder wolfsdak (mechanische pannen). Korfboogvormige poort en rechthoekige muuropeningen, waarvan deuren in hergebruikte hardstenen omlijsting. Ten zuiden, tegenover de poortvleugel, dwarsschuur en aansluitend wagenhuis onder zadeldak (mechanische pannen). Gelijkaardige muuropeningen. Ten oosten, aan de straatzijde en aansluitend bij de stallen, voormalige dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen). Deels versteend stijl- en regelwerk met deels lemen, deels bakstenen vullingen.

• MAES T., Wellen van toen, (Wellen), (1993), pagina 128, tekening.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk