Koetshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koetshuis

Beschrijving

Voormalig koetshuis (?) van een eertijds omgracht kasteel dat op de Ferrariskaart vermeld wordt als "Esbrouck"; "Heysbroeck" op de Popp- en Vandermaelenkaarten. Kasteel gesloopt in 1962. Aangepast bakstenen gebouw in kern opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in een omhaagde tuin met aan straatzijde bewaard ijzeren hek tussen zandstenen pijlers met decoratieve halfzuiltjes onder voluutmotief, arduinen bekroning met siervazen.

Verankerd bakstenen gebouw van acht traveeën met hogere middenpartij van twee bouwlagen onder leien tentdak tussen afgewolfde halve schilddaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verspringende lijstgevels met sporadisch gebruik van zandsteen voor hoekstenen en omlijstingen, geprofileerde daklijsten. Overwegend vernieuwde rechthoekige vensters, aan westelijk voorgevel gevat in de brede, sobere rondboogomlijstingen van de vroegere rechthoekige poorten met rondbogig bovenlicht (zie oude foto). Middentravee met rondbogige bovenvensters op doorlopende lekdrempels, in natuurstenen, aan de voorgevel bredere, omlijsting met imposten en sluitsteen. Schouderboogdeur in brede,zandstenen omlijsting in classicerende barok onder rijk uitgewerkt bovenlicht met geprofileerde kroonlijst. Eertijds vrij gesloten oostgevel heden met brede rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita