• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Rest van een hoeve, waarschijnlijk het woonhuis. Verbouwing van een ouder geheel, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een langgestrekt gebouw (nok loodrecht op de straat) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als een U-vormig complex.

Heden L-vormige configuratie met gekasseid erf; aanpalende omhaagde tuin en boomgaard achteraan. Ten westen, rechthoekige poort onder gietijzeren I-balk met rozetten. Rechts daarvan ten zuiden, witbeschilderd bakstenen gebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), met latere 18de- of 19de-eeuwse uitbouw onder aansluitend lessenaarsdak; jaarsteen 1756 wijzend op de verbouwing; oudere kern uit de 17de eeuw confer plint waarschijnlijk in silex, S-vormige ankers, steile dakhelling.

Zijgevel aan straatzijde, deels op sokkel van breuksteen, waarschijnlijk in silex; voorts aandak afgewerkt met vlechtingen, krulankers en gewijzigde muuropeningen.

Aan erfzijde, gecementeerde en beschilderde plint, S-vormige ankers en twee houten bolkozijnen op de tweede bouwlaag. Overige, getoogde vensters uit midden 19de eeuw, evenals de rechthoekige deur. Oostelijke zijgevel in vakwerk met bakstenen vullingen. Achtergevel met een ontlastingsboog van twee rollagen en een platte laag, van een voormalige muuropening. Overige muuropeningen aangepast.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk