Landhuis d'Awans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis d'Awans

Beschrijving

Gelegen recht tegenover de Overbroekstraat en gebouwd door Gerard Bellefroid, geneesheer en burgemeester van Wellen in de perioden 1843-50 en 1861-79.

Het complex is gelegen in een ruim park met enkele merkwaardige bomen, waaronder kastanje-, notenboom, eik en plataan. Omhaagd aan de straatzijde met meidoorn en sneeuwbes. Twee hardstenen pijlers, waartussen eertijds het nu verdwenen inrijhek was aangebracht.

Bakstenen dubbelhuis onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) uit het midden van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met hoekrisalieten afgelijnd met imitatie-hoekblokken. Verhoogde begane grond op hardstenen plint met keldergaten met smeedijzeren traliewerk. Horizontaliserende gevelopbouw met neoclassicistische inslag: belijnende imitatievoegen uitwaaierend boven de rondbogige benedenvensters en dito deur; gekorniste, kordon vormende hardstenen lekdrempels en houten kroonlijst op consoles. Rechthoekige bovenvensters met smeedijzeren leuningen opgenomen in verdiepte omlijstingen. Deur met trap. Origineel houtwerk.

Bakstenen achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen met laat 19de-eeuws, begin 20ste-eeuws uitzicht: hoeklisenen en middenrisaliet, verbonden door middel van baksteenfries met dropmotief. Houten kroonlijst. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een rechthoekige vlakke hardstenen omlijsting op neuten; trap. Bepleisterde en beschilderde rechterzijgevel met panelen en pilasterversiering.

Rechts: later aanbouwsel van één bouwlaag in navolgstijl. Rechthoekige muuropeningen en gietijzeren trap.

Aan de linkerzijde, ten noordoosten, en los van het woonhuis, voormalig koetshuis, heden garage: baksteenbouw onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen.

• MEEKERS G. - GOFFINGS J., De burgemeesters van Berlingen, Herten, Ulbeek, Wellen sedert 1830, Wellen, 1993, p. 106, 110.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk