Romp van de Dommolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Romp van de Dommolen

Beschrijving

De Dommolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1856 door Simon Dom ter vervanging van een vroegere houten standaardmolen. De kap en wieken verdwenen in 1914 en later werd ook de ommuurde molenwal afgegraven en de molenromp ingekort. In 1926 werden hoge maalderijgebouwen opgetrokken tegen de molen. In één ervan werd in 1969 een horecazaak geopend (Café De Molen).

Van de molen rest nog een nagenoeg volledig ingebouwde en ingekorte bakstenen molenromp met getoogde, boven elkaar geplaatste muuropeningen.

• KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
  • LEMMENS P. 1963: Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden, Borgerhout.
  • NESTOR L. 1987: Nijlen, ons lieflijk dorpje, s.l., 60.