Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langgestrekte hoeve: omgeving

Langgestrekte vakwerkhoeve uit 1902.

Historiek

Het klein volume dat verschijnt op de mutatieschets van 1848, is op de schets van 1901 verdwenen. In 1902 staat er een nieuw en groter volume getekend.

Beschrijving

De aan de straat gelegen langgestrekte hoeve heeft een ordonnantie stal/hooizolder-woonhuis, onder zadeldak met Vlaamse pannen. Het woonhuis heeft zeven traveeën (acht ankerbalkgebinten) en één bouwlaag, in stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen, op bakstenen stoel. De voorgevel bevat enkele door glas vervangen vullingen, een deur en twee grote rechthoekige (beluikte) vensters. In functie van lichtinval heeft men in de achtergevel het vits- en leemwerk in enkele vakken vervangen door glas. De rechterzijgevel van het woonhuis heeft een houten beschieting. Haaks op de hoeve bevindt zich een recente aanbouw in stijl- en regelwerk.

• PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout, 451.
  • VANAUDENAERDE J. 1997: Kortessem. Wintershoven-Dorp. Historisch perspectief, Kortessem, 12-14.

Bron: Beschermingsdossier DL002435, Kortessem - Vakwerk (digitaal dossier)