Brouwerij Paenhuys

• is aangeduid als beschermd monument Brouwerij Paenhuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Paenhuys

Beschrijving

De brouwactiviteit stopte begin 18de eeuw. Als langgestrekte bebouwing aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en als semi-gesloten hoeve opgenomen in de Atlas van de Buurtwegen 1844 met een nu verdwenen L-vormig bestanddeel ten noordwesten; volgens bewoner daterend van 1841 en gerestaureerd circa 1980.

Heden L-vormig complex, bestaande uit een woonhuis ten zuidoosten en een overblijfsel van een voormalig dienstgebouw ten noordoosten.

Ten zuidoosten, woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Beschilderd, eertijds tevens volledig bepleisterd stijl- en regelwerk op bakstenen stoel. Deels originele ordonnantie met enkele gewijzigde kozijnen en aangepast houtwerk. Opkamer en pannen beschieting aan straatzijde. Haaks aangebouwde rest van voormalig dienstgebouw, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• VANAUDENAERDE J., Kortessem, historisch perspectief, 3. Wintershoven-dorp, Kortessem, 1997, p. 3, 7, 28, 37, 38-41, 43, 46, 59, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk