Hoeve Veldhen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Veldhen

Beschrijving

Heden semi-gesloten hoeve, als nederzetting met losstaande bestanddelen aanwezig op de Ferrariskaart (1771-77) en aangeduid als een semi-gesloten complex in een andere configuratie in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Heden samengesteld uit een poortvleugel met stal ten noordoosten, een woonhuis ten zuidoosten en een voormalige dwarsschuur ten zuidwesten.

Ten noordoosten, poortvleugel met stal, in versteend vakwerk met sporen van de timmer, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); jaartal 1828 op latei boven de rechthoekige inrijpoort.

Ten zuidoosten, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint met kalkstenen keldergat en -deur. Rechthoekige benedenvensters in een vlakke hardstenen omlijsting en eertijds beluikt; beluikte houten kozijnen, links getralied, op de zolder. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting op neuten, met trap. Zijgevels met aandaken en vlechtingen; drie getraliede vensters in de linkerzijgevel.

Ten zuidwesten, voormalige dwarsschuur, evenals de poortvleugel in versteend vakwerk met sporen van de timmer, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• SMITT C., Kortessem, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, p.23.

Auteurs: Pauwels, Dirk