erfgoedobject

Hoeve Valik

bouwkundig element
ID
32451
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32451

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Valik
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Valik
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Valik: omgeving met knechtjeshoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve uit de 18de eeuw, met veel oudere aanleg; met twee losstaande bestanddelen aanwezig op de Ferrariskaart (1771-77) en als een semi-gesloten complex aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Volgens de dorpslegenden werd in deze hoeve tijdens de Franse Revolutie clandestien de Heilige Mis opgedragen.

Heden U-vormig en samengesteld uit een poortvleugel ten westen, het woonhuis ten noorden, de voormalige stallen ten oosten en een deel van de voormalige dwarsschuur ten zuiden.

Ten westen, poortvleugel van vakwerk met lemen vullingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Rechthoekige poort.

Ten noorden, woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Erfzijdegevel in baksteen (verstening circa 1860). Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, getoogde deur. Buitengevel in stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Ten oosten, nu als woning ingerichte stallen van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gerenoveerd vakwerk met gewijzigde ordonnantie. Pannen beschieting aan de rechterzijgevel.

Ten zuiden, bewaard gedeelte van de oorspronkelijke dwarsschuur in stijl- en regelwerk, deels zonder vullingen, deels met recente; de zijgevel aan de straatzijde met de oorspronkelijke lemen vullingen en een pannen beschieting.

  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 16-17, ill.
  • SMITT C., Kortessem, onuitg. verhandeling, Hasselt, 1978, p. 23.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Valik [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32451 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.