Romp van de Verbistmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Verbistmolen

Beschrijving

De Verbistmolen is een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgericht in 1841 samen met een nieuwe woning door de weduwe en kinderen van Jan-Baptist Beirens, molenaars in Nijlen. In 1914 gebruikte het Belgische leger de molen als waarnemingspost bij de inval van de Duitsers en na de beschieting bleef enkel nog de gehavende romp over, zonder molenkap en wieken. Ook de Duitsers gebruikten de molen nog als waarnemingspost. Na de oorlog deden de romp en de aangrenzende gebouwen nog lange tijd dienst als mechanische maalderij. In 2014 werd de inrichting van die maalderij verwijderd in functie van een herbestemming als woning. De molenromp werd gerenoveerd, gewit, voorzien van een metalen gaanderij (smaller en lager dan de vroegere houten gaanderij) en geïncorporeerd in een meergezinswoning. De korfboogpoort en de getoogde, boven elkaar geplaatste vensters bleven bewaard.

• LEMMENS P. 1963: Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden, Borgerhout.
  • KEERSMAECKER J. & LEMMENS P.J. 1974: Kempische Windmolens, Antwerpen, 51.
  • KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
  • NESTOR L. 1987: Nijlen, ons lieflijk dorpje, s.l., 60.

Auteurs: Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert