Huis Houbrechts

Beschrijving

Huis Houbrechts van circa 1640. Oudste burgerlijk gebouw uit de dorpskom. Restauratie in 1991-1993 naar ontwerp van architect W. De Wyngaert (Hasselt).

Dubbelhuis, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gebouw van baksteen (eerste bouwlaag) en vakwerk (tweede bouwlaag) op een bakstenen plint, eertijds volledig bepleisterd en beschilderd.

Op de eerste bouwlaag komen resten van mergelstenen speklagen voor, alsook een dito hoekband rechts. Op de tweede bouwlaag bestaat het vakwerk met recente vullingen uit een ankerbalkgebint met vijf gebintstijlen, vier regels en twee gebintstijlschoren. Recente kruis- en kloosterkozijnen op de eerste bouwlaag, houten bolkozijnen op de tweede. Gedrukte rondboogdeur in een verankerde mergelstenen omlijsting met afgeschuinde neg en negblokken; bovenlicht tussen twee geprofileerde lijsten met centrale rondboognis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 166.
  • Bondige inventaris..., p. 240.
  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen., (Tongeren), (1986), p. 38-39, ill.
  • VANAUDENAERDE J., Kortessem ...,.,1, Kortessem, 1991 p. 9-11, fig. op p. 8, afbn. op p. 10, 16, 55.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk