Hoeve Millaer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Millaer

Beschrijving

Hoeve met dienstgebouwen in L-vorm en deels gekasseid erf, ter vervanging van een L-vormig complex met twee losstaande dienstgebouwen, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype onder zadeldak (mechanische pannen), daterend uit eind 19de - begin 20ste eeuw, meer bepaald van 1906 volgens bewoner. Bak- en hardstenen lijstgevel met houten kroonlijst, vier traveeën en twee bouwlagen, met verhoogde begane grond. Hardstenen keldergaten, gecementeerde plint en sierankers. Getoogde vensters en deur.

Dienstgebouwen van baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen). De stallen ten zuidoosten vertonen getoogde muuropeningen. De dwarsschuur (nok loodrecht op de straat) ten noordoosten heeft getoogde en aangepaste vensters, alsook een rondboogpoort.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk