Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Heden semi-gesloten hoeve, als L-vormige inplanting met losstaand gebouw reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt de huidige configuratie voor, echter zonder het huidige woonhuis en de dito stal.

Nu grotendeels versteende poortvleugel onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met resten van het oorspronkelijk vakwerk. Rechts van de poortvleugel: deel van het oorspronkelijk woonhuis. Versteende straatgevel met twee halfronde vensters. Erfzijdegevel in overpleisterd vakwerk: één oorspronkelijk, getralied bolkozijn. Aansluitend boerenburgerhuis van het dubbelhuistype en van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), daterend uit het midden van de 19de eeuw.

Witgekalkt bakstenen gebouw met licht verhoogde begane grond. Rechthoekige, voorheen beluikte benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel; dito bovenvensters met hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten.

Stal achteraan het erf, onder zadeldak (Vlaamse pannen), met twee houten kozijndeuren, twee zolderluiken en voorts gewijzigde muuropeningen. Nu grotendeels versteende dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), met resten van het oorspronkelijk vakwerk.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk