Kapel de Fauconval

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel de Fauconval

Beschrijving

Neoromaanse grafkapel, circa 1900 gebouwd door de toenmalige eigenaar, Paul de Bernard de Fauconval, ter vervanging van een kleiner kapelletje in een muur. Zij is gelegen op de zuidelijke hoek van het kasteelpark met voortuin aan de straat, afgesloten door twee bakstenen pijlers en een ijzeren hek. Voortuin, afgesloten door twee bakstenen pijlers en een ijzeren hek. Onder de kapel is een grafkelder aangebracht, waar enkele leden van de familie de Fauconval begraven liggen.

Rechthoekige kapel van één travee met halfronde sluiting onder zadeldak (kunstleien); dakruitertje, bekroond met een sierbol en een kruis. Bakstenen gebouw op hardstenen plint; klimmende rondboogfries met rondbooglisenen op natuurstenen consoles. Zijgevels met elk een rondboogvenster. Rondboogdeur geflankeerd door driekwartzuiltjes van natuursteen onder een archivolt met gevlochten rondstaaf. Wapen van de familie de Bernard de Fauconval in het bekronende spaarveld.

Mobilair: neoromaans altaar in hardsteen. Zuilen, voorzien van teerlingkapitelen, dragen de altaartafel.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, Tongeren, 1986, p. 30-31, ill.
  • ROEBBEN, J., Kapellen in Groot-Kortessem, Kortessem, 1996, p. 36-37, ill.