Kasteel de Fauconval

Beschrijving

Heden cultureel centrum en bibliotheek. Ligging achterin met voorheen ommuurde voortuin met resterende hardstenen pijlers met siervaasbekroning. Het ijzeren hek is verdwenen, alsook het muurtje met traliewerk.

Gebouw van 1860, opgetrokken in opdracht van het echtpaar Rubens-du Vivier en via erfenis in bezit gekomen van de familie de Bernard de Fauconval, ter vervanging van een ouder gebouw met aan de straatzijde haaks de stallen en de koetshuizen confer Atlas van de Buurtwegen (1844).

Rond de eeuwwisseling verbouwd en in 1965 aangekocht door de gemeente.

Alleenstaand landhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien); twee dakkapellen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond; hardstenen keldergaten.

Lijstgevel met kroonlijst op houten modillons; hoekbanden en middenrisaliet van mergel, laatstgenoemde bekroond met een driehoekig dito fronton, waarin een halfrond venster. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met druiplijst; rechthoekige vleugeldeur met oorspronkelijk houtwerk in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten, waarboven een entablement met gesculpteerde guirlande en geprofileerde druiplijst. In de analoge achtergevel is de middentravee voorzien van een zeshoekige erker over de twee onderste bouwlagen. Rechthoekige deuromlijsting naar het patroon van de voordeur.

Links en achter het gebouw ligt een park bestaande uit een open gazon met enkele merkwaardige solitaire bomen, circa 150 jaar oud, en aansluitend een bos met onderbegroeiing. Vermeldenswaard zijn een rode beuk, een blauwe ceder, een ginkgo biloba, een trompetboom en een mammoetboom uit Californië. Twee taxussen baccata werden jammer genoeg recent illegaal gerooid.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 389.
  • BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 28-29, ill.
  • GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, p. 1, prentkaart nr. 8.