Daaleindekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Daaleindekapel

• is aangeduid als beschermd monument Daaleindekapel

De kapel in vakwerk dateert uit het begin van de 19de eeuw.

De Daaleindekapel, toegewijd aan de Heilige Aldegondis, staat aan de Daaleindestraat in Kortessem. Dit kapelletje uit het begin van de 19de eeuw verving wellicht een oudere kapel die aanvankelijk aan de overzijde van de weg stond en tijdens de Franse Revolutie vernield werd. De huidige kapel zou zijn gebouwd in 1814 en wordt aangeduid in de Buurtwegenatlas (1844). De kapel vormde een stopplaats in de jaarlijkse kruisprocessie gedurende de meimaand.

De kapel is een houten constructie van één travee met lemen muren op een bakstenen onderbouw. Het zadeldak met Vlaamse dakpannen dateert uit 1928. De rechter zijgevel werd in 1926 hersteld met een bakstenen vulling. De voorgevel wordt gedomineerd door een rechthoekige houten deur, bereikbaar via een bakstenen trapje; de zijgevels omvatten elk een klein raampje. Boven de deur hangt een kruisbeeld, met daarboven het van omstreeks 1966 daterende, op paneel geschilderde opschrift “H. ALDEGONDIS PATRONES/TEGEN DE/KANKER/BID VOOR ONS”.

Het blauwgeschilderd interieur bezit een houten, neobarok altaartje. Bij inbraken in de jaren 1980 werden het Madonnabeeld en de groep van Sint-Anna-ten-drieën (1768) gestolen.

• Beschermingsdossier DL002348, Vakwerkkapellen (S.n., 2004, digitaal dossier)