Hoeve Bekes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bekes

Beschrijving

Nu L-vormige hoeve met het woonhuis als enig origineel gedeelte, als hoeve met losstaande bestanddelen reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als semi-gesloten hoeve zogenaamde Ferme Tersmissen.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype uit het midden van de 19de eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), tussen aandaken met vlechtingen.

Beschilderd bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op latere klossen. Rechthoekige beluikte vensters, op de eerste bouwlaag met hardstenen lateien, op de tweede bouwlaag met houten. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk, steektrap.

Interieur: gang met kalkstenen tegels en originele houten trap met trappaal.

Circa 1960 werden de stallen afgebroken. Voormalige stal, links van het woonhuis, circa 1985 herbouwd.

De haakse poortvleugel is ook een recente bouw met hergebruikt bouwmateriaal van een hoeve uit de streek van Landen; sluitsteen van poort met volgende inscriptie: HV/1830.

De rechtrzijvleugel is eveneens een recente bouw met hergebruikte materialen (597).

• GILISSEN J., Kortessem in oude prentkaarten, 1, Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 23.