Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Beschrijving

Pastorie gebouwd in 1912 door H. Martens (Stevoort), in opdracht van de gemeente, en gelegen aan de straat, ten noordwesten van de kerk, in een beboomde tuin. De oude pastorie uit 1685 werd in 1911 gesloopt, mogelijk met behoud van kelders.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Lijstgevel op verhoogde begane grond, met middenrisaliet onder trapgevelbekroning. Getoogde muuropeningen, hardstenen lekdrempels en getoogde keldergaten. Dubbele steektrap met ijzeren leuningen.

Rechter zijgevel met rondboognis en Onze-Lieve-Vrouwebeeld tussen gemarkeerde schoorstenen .

Mobilair: beeld van Sint-Anna-ten-Drieën (17de eeuw, barok); beeld van Sint-Eligius (16de eeuw, renaissance); beeld van Sint-Rochus (datum?) afkomstig uit de gelijknamige kapel in de Oudeweierenstraat.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 77.
  • DRIESEN W., Bulletin..., p. 132.