Mersenhovenwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mersenhovenwinning

Beschrijving

Mersenhovenwinning of Coenens winning naar de eigenaarsfamilie van 1703 tot 1825. In 1871 verdwenen brouwerij.

Eertijds één gesloten vakwerkhoeve, deels in vakwerk, reeds als gesloten aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). De huidige vierkantshoeve, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844), werd iets ten noorden van de vorige winning opgetrokken en voltooid in 1803 door Jan Coenen; sinds 1889 in twee gedeeld.

Bakstenen gebouwen, deels op gecementeerde plint, onder zadeldaken (voornamelijk mechanische pannen).

Ten westen, poortgebouw (nok parallel aan de straat) onder gebogen zadeldak tussen aandaken, uit het midden van de 17de eeuw. Verankerde rondboogpoort met aanzet- en sluitstenen, waarvan centrale met inscriptie: AN.1803.NO, wijzend op de voltooiing van de nieuwe winning; aan erfzijde is de boog afgewerkt met dubbele rollaag, platte laag, rollaag en platte laag; bekronende duiventil.

Aan de linkerzijde van het poortgebouw: tweede, later aangebrachte, rechthoekige poort tussen twee rechthoekige vensters in vlakke hardstenen omlijstingen.

Ten noordoosten, aansluitend woonhuis (nok loodrecht op de straat); zijgevel met getoogde, eertijds beluikte vensters (tweede helft 19de - eerste kwart 20ste eeuw) op hardstenen lekdrempels op de eerste bouwlaag, rechthoekige bovenvensters in vlakke hardstenen omlijstingen, alsook aandak en vlechtingen. Erfzijdegevel met behouden rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen naast meer recentere. Deur met origineel bovenlicht met houten roedeverdeling. Aansluitend voormalig koetshuis en paardenstallen. Zijgevel achteraan met aandak.

Ten zuiden van het poortgebouw, voormalige schaapskooi, met één rechthoekig venster op hardstenen lekdrempel.

Ten zuidoosten haaks aansluitende voormalige stallingen (nok loodrecht op de straat) onder gebogen zadeldak, nu ingericht als woningen, waarvan zijgevel met getoogde muuropeningen (tweede helft 19de eeuw) en aandak. Erfzijdegevel van de voormalige stallen met deels bewaarde rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen. Zijgevel achteraan eveneens met aandak.

Ten oosten, dubbele dwarsschuur met dakbekleding van golfplaten; ten dele gedichte korfboogpoorten; ronde uilengaten in de zijgevels. Interieur: jaartal 1803 en de naam Coenen op een balk gegrift.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 93, 94-95, ill.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk