Parochiekerk Sint-Willibrordus

Beschrijving

Zandstenen kruiskerk gelegen in het centrum van de gemeente, ten noorden van het gekasseide dorpsplein met 20ste-eeuwse lintbebouwing en gemeentehuis.

Historiek

Over de bouwgeschiedenis van deze kerk met oude oorsprong, die in de loop der tijden diverse veranderingen en reconstructies onderging, is weinig geweten. De toren en de eerste travee van het schip zouden volgens F. Donnet opklimmen tot de 15de eeuw. Sporen of elementen van de diverse 19de-eeuwse verbouwingswerken, onder meer door Ferdinand Berckmans en Joseph Schadde, verdwenen in 1908, toen bij de afbraak van de kerk, alleen de toren en de drie of vier eerste traveeën bleven bestaan; de heropbouw gebeurde in 1909-1910 naar ontwerp van Edward Careels, na de Eerste Wereld Oorlog werd de kerk in 1922 hersteld naar ontwerp van Gustaaf Careels. Na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, onder meer het opblazen van de toren in 1940, volgden restauratiewerken in 1941-1943 en naar ontwerp van Désiré Beeck en Frans De Groodt in 1960-1961.

Beschrijving

Georiënteerde, (neo)gotische kruiskerk met deels ingebouwde westtoren van witte natuursteen onder leien zadeldak. Schip van vier traveeën, transept van één travee en vijf- en driezijdig afgesloten, ingebouwd koor en zijkoren. Markante, versneden steunberen waartussen spitsboogvensters met neogotisch maaswerk. Toren van drie geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits; omlopende kordons en steigergaten, driekwart ronde noordelijke traptoren. Korfboogpoort onder spitsboogvenster in één doorlopende, geprofileerde omlijsting.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op natuurstenen zuilen met koolbladkapiteel; houten spitstongewelf.

Mobilair. Neogotisch hoofdaltaar met gebeeldhouwd retabel, van 1914. Communiebank afkomstig van het Lierse kartuizerklooster. Gepolychromeerde houten beelden uit de 18de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer gesigneerd P. De Roeck. Glasramen van 1923 naar ontwerp van E. Steyaert.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1975, 54.
  • MEUL V., Jozef Schadde (1818-1894). Provinciale architect van het arrondissement Mechelen van 1853 tot 1869, licentiaatsverhandeling KULeuven, 1992, 103-104.

Auteurs: Steyaert, Rita