Parochiekerk Sint-Quintinus

Beschrijving

Zuidwest-noordoost-georiënteerd en ommuurd bedehuis, gelegen aan de hoek met de Beemdstraat en aan de noordzijde geflankeerd door een parking.

De eerste kerk, die dichter bij de Mombeek was gelegen, was zeker een hout- en leembouw, waarvan de verstening niet te achterhalen is; de fundamenten van de oude kerk, gelegen te midden van het kerkhof aan de Kasteelstraat, werden immers in de 19de eeuw afgebroken. Bij haar ontstaan was het een dochterkerk van de kerk van Wintershoven. Vanaf 1096 kwam het patronaatsrecht toe aan de abdij van Munsterbilzen.

De huidige parochiekerk werd in 1850 onder pastoor Lambrechts in een vereenvoudigde neoclassicistische stijl aangevat, ter vervanging van de vroegere romaanse kerk, circa 1800 erg vervallen.

De kerk werd in 1932 door P. Heidbüchel Sint-Truiden) volledig van decoratieve en figuratieve beschilderingen voorzien, die nadien werden overschilderd. Restauratie in 1995 naar ontwerp van architect L. Vandeplas. De plattegrond beschrijft een schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren en een koor van twee rechte traveeen met apsis, aan de rechterzijde geflankeerd door een sacristie uit de bouwperiode; aan de linkerzijde door een in 1955 aangebouwde kapel, het zogenaamde "Magdalenazaaltje".

Bakstenen zaalkerk met afwerking van hardsteen, onder leien zadeldak. Toren met drie geledingen: de eerste is voorzien van een rondboogportaal; de tweede omvat een rondboognis met het beeld van Sint-Jozef en schouderstukken met borstbeelden van Sint-Petrus en -Paulus; rondbogige galmgaten op de derde bouwlaag; ingesnoerde naaldspits (leien). Bakstenen rondboogvensters op hardstenen lekdrempels in de zijgevels.

Bepleisterd en beschilderd interieur met pseudo-kruisribgewelven tussen gordelbogen op gesculpteerde consoles. Koor met straalgewelf op dito consoles. Rondboogvormige triomfboog tussen schip en koor.

Mobilair: Gepolychromeerde houten beelden: Maria-Magdalena, Jan van Steffenswert of atelier (circa 1520); Sint-Lucia, Luik of Tongeren (1460-1470); Sint-Rochus (15de eeuw); beeld van Sint-Quintinus (18de eeuw). Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, lindenhout, oorspronkelijk gepolychromeerd, afkomstig uit de gelijknamige, afgebroken kapel aan de Tongersesteenweg; drie van oorspronkelijk vier evangelisten, stuc (19de eeuw); kruisbeeld tussen schip en koor, eik (eerste helft 19de eeuw); beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, hout (midden 19de eeuw).

Barok, deels verguld hoofdaltaar, eik (circa 1700?), afkomstig uit de oude kerk; twee neobarokke zijaltaren, eik (circa 1875), het noordelijke van Onze-Lieve-Vrouw, het zuidelijke van Sint-Quintinus; nieuw hoofdaltaar met elementen van de oude communiebank (18de of 19de eeuw); twee neobarokke biechtstoelen, eik (derde kwart 19de eeuw), rechts met medaillon met buste van Sint-Paulus, links met die van Sint-Pieter; doksaal uit de bouwperiode van de kerk; doopvont, hardsteen, roodkoperen deksel (midden 19de eeuw). Geschilderde kruisweg (laatste kwart 19de eeuw).

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, p. 104-105, illustratie.
  • DRIESEN W., Bulletin des Commissions Royales d'Art et d'Archeologie (Brussel 1862-1942), p. 32.
  • DUSAR A., Limburgs kunstbezit van prehistorie tot classicisme, Hasselt, 1970, p. 184, 278.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Borgloon, Brussel-Sint-Truiden, 1977, p. 33-34.
  • Kapellen te Guigoven vroeger en nu, onder leiding van E. VALGAERTS, Guigoven, 1988, p. 18-19, afbeelding.
  • S.N., Kunstschatten uit het oude landdekenaat Tongeren (tentoonstellingscatalogus), Tongeren, 1967, p. 16, 23, 41-42, nr. 30.
  • S.N., Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland (tentoonstellingscatalogus), Sint-Truiden, 1990, catalogusnummers 15, 43-44, inventarisnummers 309-311.
  • S.N., Religieuze kunst uit het oude Landdecanaat Tongeren (tentoonstellingscatalogus), (Hasselt), 1985, nr. 26.
  • S.N., Bondige inventaris der kunstvoorwerpen van het arrondissement Tongeren, (Bulletin van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 11, (1960), p. 215).
  • S.N., Gewijde kunst in Limburgs bezit (tentoonstellingscatalogus), (Limburg kunstpatrimonium), Hasselt, 1966, p. 16, 39, nr. 89.
  • S.N., Guigoven door de eeuwen heen, Guigoven, 1983, p. 56, 57, 61, 62, 68-84 (afbeelding), 88-89, 90, 120, 130, 143, 144, 156, 161, 174.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk