Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

Van de oorspronkelijke gebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844) resten slechts de twee haakse dienstgebouwen; het woonhuis werd volledig herbouwd in 1898 of 1908.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor de dienstgebouwen) rondom een rechthoekig erf, van de straat afgesloten door twee kleine dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, en een hek op een lage muur; het erf is thans een tuin.

Woonhuis achteraan het erf. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond. Smalle, getoogde vensters in een geprofileerde bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen en ekdrempel. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting; trap en glazen luifel.

Stal links van het erf, voorzien van twee rechthoekige deuren in een geprofileerde, kalkstenen omlijsting, met een pomp ertussen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Dwarsschuur rechts van het erf, voorzien van een rondboogpoort. Zijgevels met aandaken.

• DEWELF A. e.a., Het dorpsverleden van Vechmaal, Vechmaal, 1978, p. 179.