• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, ontstaan uit een L-vormige hoeve, zie Ferrariskaart (1771-77), in de eerste helft van de 19de eeuw geëvolueerd tot hoeve met losstaande bestanddelen, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). Van deze oude kern bleven geen elementen bewaard.

De oudste elementen, de westvleugel met woonhuis en voormalige stal, en de oostvleugel aan straatzijde, dateren tussen 1851-65. De stal ten zuiden dateert van 1906 of 1907. De dwarsschuur ten noorden dateerde naar verluidt van 1871, doch werd vervangen door een recente koestal.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (sommige nog met Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, gedeeltijke gekasseid erf.

Woonhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; gecementeerde plint met hardstenen keldergaten. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel. Houten laadvenster in het dak. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk. De aansluitende stal is voorzien van gelijkaardige, kleine vensters en een dito deur.

De vleugel aan straatzijde omvat de inrijpoort en de varkensstal. Rondboogvormige inrijpoort in een hardstenen omlijsting met sluitsteen, mogelijk hergebruikt materiaal. De aansluitende stal is voorzien van getoogde muuropeningen en een lage, korfboogvormige poort. De zuidvleugel omvatte rechts de koestal, links de paardenstal; twee getoogde zoldervensters met hardstenen onderdorpel, en twee rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting. De dwarsschuur in stijl- en regelwerk is thans vervangen door de huidige, recente koestal.

• DEWELF A. e.a., Het dorpsverleden van Vechmaal, Vechmaal, 1978, p. 163.