Kasteel Fruytenborg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Fruytenborg

Beschrijving

Gelegen in een park met bewaarde omgrachting. Voormalige hoeve in 1874, (W. Van Hoof) of 1877 (P. Diriken) omgebouwd tot kasteeltje, in 1900 aan het armenbestuur van de gemeente geschonken als tehuis voor bejaarden, het goed werd echter verkocht in 1903 en met de opbrengst werd in 1908 het bejaardentehuis in de Wilsonstraat opgericht. Verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgericht en meermaals aangepast, naar verluidt met behoud van de fundamenten van het vroegere kasteel.

Eclectisch landhuis van één + twee bouwlagen met verspringende volumes onder een leien bedaking. Gecementeerde plint en banden, rechthoekige en getoogde muuropeningen. Haakse hovenierswoning ten zuidwesten. Toegangsbrug met bewaarde ijzeren afsluiting tussen hardstenen postamenten. In het omringende park mogelijk een ijskelder ten westen van het woonhuis.

• DIRIKEN P., Geogids Groentestreek, s.l., 1995, p. 50.
  • VAN HOOF W., Het Sint-Elisabeth-Rusthuis, in Erf en Heemuitgaven, 17, 1990.